fredag 28. desember 2007

Ordliste

Ordlisten nedenfor viser en del sentrale begreper innen polyamori. Vi vil etter hvert skrive artikler med omtaler og forklaringer når det gjelder mange av disse.


Ordene i parentes er de engelske begrepene. Noen av de norske uttrykkene er funnet hos Wiki,andre har vi laget selv. Norske uttrykk merket med stjerne er forklart nederst.

Bofellesskap (Commune) Eks.: Kerista Wiki

Forpliktelse (Commitment)

Ikke-monogami (Nonmonogamy) Polyamori og andre typer ikke-monogami

Inkluderende forhold (Inclusive Relationship)

Kerista - Bofellesskap i San Francisco ca.1971-1991 Wiki

Kjernebegreper - (Core beliefs) Se: Kjernebegreper (Oversatt fra "Polyamory - What it is and what it isn't." av Derek McCullough og David S. Hall, Ph.D.) Electric Journal of Human Sexuality med tillatelse fra D.S.Hall,redaktør av tidsskriftet.

Kondomforpliktelse (Condom Commitment)

Kondomkontrakt *) (Condom Compact) En samling regler laget for å hjelpe personer i polyforhold til å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer. Reglene ble laget av Oberon og Morning Glory Zell. CAWeb


Kroppsvæskeblanding *) (Fluid bonding) Når to eller flere personer praktiserer usikker sex.

Kvartett (Quad) Polyforhold bestående av fire personer, der alle deltakerne er direkte eller indirekte via en partner polyamorøst forbundet med hverandre.

Lukket forhold (Closed Relationship)

Lykkemedfølelse *) (Compersion) Uttrykket "Compersion" ble skapt av bofellesskapet Kerista. Wiki
Lykkefølelse som oppstår når en person opplever glede ved hans eller hennes kjærestes glede/lykke/nytelse med et annet menneske. Det er en form for empati, gleden over at en elsket opplever noe godt i hans eller hennes liv. Dette er et emosjonelt fenomen, i tillegg kan seksuell lykkemedfølelse (medtenning) forekomme. Dette er erotisk opphisselse som oppstår ved at en opplever at partneren opphisses. Fordi denne 'tenningen' er spesifikt tilknyttet partneren, må den skilles fra voyeurisme, mer generell erotisk opphisselse som eventuelt oppstår ved å se en annen person, eller personer i seksuell aktivitet.
Lykkemedfølelse på Wiktionary

Mange/flere (Poly) Poly betyr mange;se under polyamori.

Monogami (Monogamy) Monogami kommer fra det greske ordet monos, som betyr èn eller alene, og det greske ordet gamos, som betyr ekteskap eller union. Parforhold der begge holder seg utelukkende til hverandre. Wiki

Monoseksuell (Monosexual) En person har seksuelt forhold til bare én annen.

NFE - Ny-Forholds-Energi *) (New Relationship Energy,NRE.) Emosjonell energi som utvikles ved forelskelse/dannelse av nye forhold. I polyamorøs sammenheng blir ofte flere direkte berørt av virkningene som oppstår. Se artikkelen Hva er denne NFE (ny-forholds-energi)-greia,forresten? av Zhahai Stewart, som først definerte begrepet på 1980-tallet, om bakgrunnen: About the term "New Relationship Energy"

Polyamori (Polyamory) Ordet kommer fra det greske πολυ (poly, som betyr “mange”) og det latinske amor (“kjærlighet”). Form for samliv der deltakerne lever i flere kjærlighetsforhold basert på likeverd, ærlighet og gjensidig støtte, med eller uten seksuell forbindelse, samtidig. Wiki

Polyamorøs (Polyamorous) Betegnelse på person som praktiserer polyamori.

Polyfamilie (PolyFamily)

Polyforhold (PolyRelationship) Forhold bygd på prinsippene for polyamori.

Polygami (Polygamy) Ekteskap hvor en person er gift med to eller flere. Ulovlig i Norge. Wiki

Polypartner (PolyPartner) En partner som en person har et polyamorøst forhold til.

Polyseksuell (Polysexual) En person som er ikke-monogam, og har eller ønsker å ha flere seksuelle forhold. Uten at disse behøver å innebære engasjement eller forpliktelser, f.eks av den typen som ligger til grunn for polyamori. Selv om en polyamorøs person som er i flere seksuelle forhold forsåvidt også er polyseksuell, kan det være hensiktsmessig å dele de ikke-monogame inn i polyamorøse og polyseksuelle. En svært stor del av innvendingene mot polyamori er basert på polyseksuell, og ikke polyamorøs, atferd. Når f.eks en person presser en partner til å delta i eller godta ikke-monogami, eller har flere kjærlighetsforhold gående uten at partnerne er likeverdige, informerte eller støttende, er vedkommende ikke polyamorøs, men polyseksuell.

Primærforhold (Primary Relationship) Når en person har flere polyamorøse forhold, og et av disse totalt sett har forrang framfor de andre, f.eks gjennom ekteskap eller andre typer binding, kalles det et primærforhold.

Primærpartner (Primary Partner) Partneren i et primærforhold.


Sekundærforhold (Secondary Relationship) Når en person har to (eller flere) polyamorøse forhold, og et av disse totalt sett har forrang framfor de andre (er primært), kalles det neste forholdet i rangeringen et sekundærforhold.

Sekundærpartner (Secondary Partner) Partneren i et sekundærforhold

Seriemonogami (Serial Monogamy) Når en person lever i flere monogame forhold etter hverandre.

Sikker sex/Sikrere sex (Safe Sex /Safer Sex)
Serolynne har mange gode råd på siden sin: Ask Serolynne Dette er hennes egen historie:
My Relationship with HPV

Sjalusi (Jealousy)

Swinging (Swinging)

Symmetri - Likeverdighet i forholdet;samme regler må gjelde for alle involverte.

Tredje eller tertiær (Tertiary)

Trekant Seksuell situasjon som involverer tre personer samtidig.


Tertiærforhold (Tertiary Relationship) Når en person har tre (eller flere) polyamorøse forhold, og en rangering gjør to av disse er henholdvis til primært og sekundært, kalles det neste forholdet i rangeringen et tertiærforhold. I polyamori pleier en ikke å rangere videre, og i mange tilfeller rangeres alle forhold utover primærforholdet likt, som sekundærforhold. Tertiærforhold pleier derfor å betegne en løsere forbindelse.

Tertiærpartner el.tredjepartner (Tertiary Partner) Partneren i et tertiærforhold

Triade (Triad) Polyforhold bestående av tre personer, der alle deltakerne er direkte eller indirekte via en partner polyamorøst forbundet med hverandre. Trenger ikke medføre trekant-sex.

Triangel (Triangle)

Troskap (Fidelity)

Utroskap (Infidelity)

Åpen trofasthet *) (Open Fidelity) Ærlig, åpen og ansvarlig ikke-monogami med utgangspunkt i ett primært forhold. Samlivet med primærpartneren har førsteprioritet, og er i utgangspunktet på noen måter unikt, men det er full åpenhet omkring eventuelle forhold til andre partnere. Grensen mellom åpen trofasthet og polyamori kan være noe flytende i de tilfellene der et forhold til en annen partner utvikler seg mot et mer komplett kjærlighetsforhold som består over tid. (Begrepet Open Fidelity av Anna Sharman.)

Åpent/åpne forhold (Open Relationship)


*) Kondomkontrakt, kroppsvæskeblanding, kvartett, lykkemedfølelse, ny-forholds-energi, medtenning, åpen trofasthet: Norske uttrykk ved Capricorny og Inni.


Etter inspirasjon fra Polyamory Society Glossary Oppdatert: 01.02.08

3 kommentarer:

 1. Hei! Dere fant meg fordi jeg fant dere og det er helt okay! Det er litt godt å se at noen funderer over mer enn det jeg og generasjonen min før meg funderte over. For jeg kjenner så inderlig godt at det er nødvendig. Takk for at derer stimulerer meg og får meg til å tenke videre på tanker som jeg for ofte lar hvile og ikke gir plass!

  Jeg sverger så langt til det jeg kaller seriemonogami og syns at det er greit. Og har millioner av uavsluttede tanker om det å føle noe godt og sterkt for andre.

  Ha en god jul, et godt nyttår, what the fuch, ha et nydelig liv, i går, i dag, i morgen!!!! Alle tre(?)

  -Othilie-

  SvarSlett
 2. "Fuck"ikke "fuch", I'm seriously drunk...

  -o-

  SvarSlett
 3. Capricorny og Inni30. desember 2007 kl. 22:38

  Takk, Othilie! Ja, forhold er vel et av de viktigste elementene vi møblerer våre liv med, så det kan være endel vits i å tenke på hva slags skap vi setter inn og hvor det skal stå!!
  De fleste sverger jo til seriemonogami ja, etter hvert sverger endel over det også :-) Vi synes jo seriemonogamiet kan være en brukbar konklusjon for mange, men at det er mindre hensiktsmessig som premiss.

  SvarSlett