mandag 10. desember 2007

Hva er denne NFE (ny-forholds-energi)-greia, forresten?

(Engelsk: NRE - New Relationship Energy)
Refleksjoner 15 år etter

Av Zhahai Stewart
Opprinnelig publisert i Loving More #26 i 2001

Vi har alle følt det - den hodestupse flommen av oppflammende følelsesmessig kontakt og den varme saftigheten av voksende seksuell tiltrekning, med en person vi såvidt begynner å bli kjent med, og som vi ønsker å kjenne bedre, mye bedre. Det kan betraktes som ny kjærlighet, eller kanskje ny lyst (begjær), men det er definitivt en faktor å regne med.

På midten av 80-tallet, mens jeg prøvde å få tak på dette fenomenet innenfor mine egne polyamorøse forhold, tok jeg i bruk uttrykket 'ny-forholds-energi', NFE (New Relationship Energy, NRE). Da jeg ble med på ei tidlig internett-gruppe for å diskutere polyamori i 1993 (triples list), brukte jeg termen i mine innlegg, og det slo an øyeblikkelig og spredte seg i hele online-poly-verdenen, og videre utover. Det var tydeligvis et behov for en felles term for en vanlig forekommende opplevelse.

NFE var mer enn bare en merkelapp på noe vi allerede forsto; det representerer også et begrep og et perspektiv på dynamikken i forhold. Dette er noen gang spesielt viktig for de som er i ferd med å begynne å integrere polyamori innenfor sin egen livssituasjon.

Sjølsagt er ikke NFE noen poly-ting, men et menneskelig anliggende, og det meste av det jeg sier i denne artikkelen passer på konvensjonelle monogame forhold også. Når alt kommer til alt, så ligger NFE under mange former for dynamikk i pardannelses-spill, i seriemonogami og i utenomekteskaplige affærer. Men det er spesielt viktig å ha et godt grep om det innenfor polyamori, idet vi ofte opplever NFE med en ny flamme, ved siden av et etablert forhold som vi akter å beholde! Vi ønsker ikke at NFE skal omforme polyamori over i seriemonogami.

Jeg betrakter NFE som rotfestet i et djupt instinktmessig aspekt av arten vår. Det er den opprinnelige 'molekylære bindingsenergien' som bringer individer sammen i intime par (og større grupper), ved at en overvinner frykten, bedømmelsene, mistenksomheten, sårbarhetene og irritasjonsmomentene som virker mot å danne risikable nye forbindelser med noen som essensielt fremdeles er fremmede. Masse varm energi frigjøres når vi åpner og delvis sammensmelter grensene våre. Biologisk sett, overlever denne formen for atferd (eller mentale tilstanden) fordi de som bar den hadde tendens til å produsere mer levedyktige etterkommere -- både ved å ha mer sex (i det minste for en stund) og ved å ha flere forhold, som er viktig for å oppdra våre sammensatte og langsomt voksende avkom.

NFE er dynamikken som danner bru mellom flyktige eventyr (enten en kaller dem One Night Stands eller Afroditiske møter) og langvarige forhold. Det kan jo definitivt produsere mektig sex, men har også aspekter av emosjonell binding, typisk med en sterk komponent av å ønske mer.

NFE kan godt vise seg å være det ultimate afrodisiakum. Folk blir ofte overrasket over de emosjonelle artesiske brønnene som springer fram fra det indre for å møte og matche de overstrømmende energiene fra partneren. Dette er virkelig blant de søte ting i livet, en velsignelse fra Gudene for å opprettholde oss på en tidvis vanskelig vei. Vi vil diskutere noen av problemene og betenkelighetene nedenfor, men på ingen måte vil vi ønske å gjøre NFE til noe galt eller helt enkelt undertrykke den. Fra min synsvinkel, er det en av de hellige gledene ved å inkarnere i denne arten!

En karakteristisk egenskap ved NFE er imidlertid at den forsvinner over tid. Det kan vare uker eller år, men før eller seinere er skinnet skrudd av. Dette minner det meg om JATO-rakettene (Jet Assisted Take Off) som festes på vingene til et tunglasta transportjetfly, som ellers ikke hadde kommet opp i lufta på en gitt rullebane. Disse JATO-enhetene gir flyet midlertidig ekstra skyvekraft for den avgjørende første fasen av flyturen, akkompagnert av spennende flammer og høye lyder. Men med en gang flyet er oppe i marsjfart og i lufta, må de vanlige motorene ta over framdriften - ellers vil det bli en kort flytur med uønsket landing.

På samme måte, vil noen forhold overleve avkuttinga til mer bærekraftige energikilder når NFE faser seg ut, og de vil ha en lang flytur; mens andre vil krasje og brenne ut så snart den første utladningen dør hen. En del av mekanikken med NFE, ved siden av skjerpet emosjonell og seksuell interesse, er litt blindhet for feilene og kompromissene implisitt i forholdet til en gitt person. Som ordspråket sier, kjærlighet gjør blind, spesielt når det gjelder ny kjærlighet. Når vi får tilbake mer klart syn, kan vi komme til å oppdage at vi ikke er kompatible på lang sikt likevel.

Men også uten direkte imkompatibiliteter kan avkuttinga til langtids energiforsyning bli tøff, ettersom noe av kryddersmaken fra den opprinnelige spenningen faktisk blir borte, også i veldig gode forhold. Mens vi kan jobbe sammen og leike sammen for å holde et langsiktig forhold gøyalt, levende og spennende i seg sjøl, er det generelt ikke mulig å holde det på samme nivå av hodestups intensitet som det begynte. På den andre sida, med tid og klarere syn har vi større mulighet for virkelig å kjenne og elske hverandre som vi virkelig er, for virkelig intimitet, for å bygge opp solide nivåer av tillit, forståelse og satsing for lang tid -- kanskje for livet. Sexlivet kan også få mer energi fra å kjenne hverandre godt (inklusive kropper og drifter), enn fra å utforske nytt territorium - dvs. en ny person. Følelsesmessig forbundethet må på samme vis gjenoppbygges gjennom å jobbe seg gjennom problemer og finne måter å elske hverandre med alle våre lyter og forskjelligheter. Sannelig, er denne "langtids-energien", LTE (Long Time Energy, LTE) vidunderlig og tilfredsstillende, men ofte er den verken så 'heit' eller lettvint som de nye greiene (NFE) kan være.

Dette bringer temaet NFE-avhengighet på bane. Noen mennesker har en tendens til å gi opp et forhold straks den hodestupse oppflamminga (emosjonelt og seksuelt) avtar, og ser etter et nytt et å fyre seg opp på. Dette kan til og med bli en form for avhengighet, dersom det blir en ubevisst motivasjonsmessig kortslutning som driver personen til steder de i virkeligheten ikke ønsker å gå, og styrer livet sitt på en måte som er lite tjenlig for dem sjøl. Toppene er enorme, men nedturene når nok en perfekt partner har tryna i søla krever sin pris, og det kan bli stadig vanskeligere å åpne seg og nyte flammen - en form for tilvenning. Som med andre avhengigheter, er det første trinnet i et sånt tilfelle å sette navn på og besitte avhengigheten,
bringe den reelle dynamikken i den fram i lyset for et klart syn. Når en hanskes med blandede effekter som dette, er det viktig å være oppmerksom på residualene. Avhengighet virker ofte ved at en bedøves for kostnadssida av likningen, residualene etter gildet, som den avhengige fikser ved å oppsøke distraksjonen i et nytt 'skudd'.

Jeg vil ikke stemple NFE-avhengighet som noe moralsk rett eller galt - hver og en kan vi veve ihop livene våre slik vi ønsker. I noen tilfeller kan avslutningene bli mer som å fallskjermhoppe ut av flyet etter at JATO-raketten er brent ut, heller enn å krasje med det, og det kan være en form for personlig valg av livsstil -- men vær i så fall sikker på at hele besetningen har fallskjermer og har meldt seg på denne typen flytur. Men til og med under oppturene, så er
avhengighet vanligvis ikke så veldig tilfredsstillende, det er et bedragersk innsalg som i siste instans ikke leverer det som psyken ble lovet. Så jeg ønsker å øke oppmerksomheten omkring muligheten for avhengighetsskapende orientering mot NFE.

La oss likevel ikke bli altfor sjølkritiske. Gode forhold er vanskelig å finne, og en må ta risiko for å finne dem, eller lære seg hvordan en skaper dem. Risiko betyr at iblant får en skrubbsår; det gjør noe helvetes vondt, og ei stund kan vi føle det var idiotisk å ta den risken. Og ærlig talt, flertallet av forhold i knopp vil ikke overleve på lang sikt - det finner sted en naturlig filtrering som ikke trenger bety avhengighet. Hvordan ser en forskjell? Jeg for min del prøver å gjøre meg opp en mening når jeg er mellom opp- og nedturene, og å se etter mønstre heller enn isolerte hendelser (påpasselig overfor sinnets tendens til å finne opp mønstre), og igjen være oppmerksom på residualene. Jeg ser på om jeg vokser og forandrer meg, eller sitter fast i en ond sirkel.

Mens hovedformålet med å ta opp problemet med NFE-avhengighet er å se på oss sjøl, kan vi også merke oss mulige tegn på det hos venner eller potensielle partnere. Som del av en skjerpet oppmerksomhet kan dette være til hjelp, men la oss ikke bruke dette begrepet som våpen for å
dømme og stemple noen, eller manipulere dem. OK?

Vi vender tilbake til vanlig (vidunderlig) NFE, dette vi alle erfarer fra tid til annen - i oss sjøl eller(for poly-folk) i våre partnere når de er i et nytt forhold. Den kan være årsak til at sjalusi dukker helt uventa opp. Den kan til og med føre til at noen helt unødvendig bytter ut forhold i stedet for å utvide dem.

Så hvordan håndterer vi NFE? Første skritt er bare å ta den for hva den er, ikke gjøre den til noe mer (eller mindre) enn den er. Inni oss kan vi være oppmerksomme på at det er en endra bevissthetstilstand, og huske at vi har på noen rosenfargede briller. Forestill deg et lite skilt nederst som sier: "Kjærlighetsobjektene trenger ikke være så nær som de ser ut til."

Det andre er å huske at det ikke vil vare, sjøl om andre former for kjærlighet og forbindelse som bygges på det kan. Om forholdet varer, kommer vi etter hvert til å være litt mindre fortryllet av vår nye partner, og vice versa; eller, om det er vår daglige partner som er djupt inne i NFE med en annen, det vil også bleikne med tida.

Dette har å gjøre med å beholde perspektivet på det utbruddet av emosjonell og seksuell energi i et nytt forhold, som i bunn og grunn er en god ting dersom du ikke mister balansen. Vi kan også håndtere blindhetsaspektet, som ikke trenger å være et like positivt biologisk arvegods, siden det å produsere flere barn koste hva det koste vil gjerne ikke er vårt personlige mål i livet. Genene våre utvikles basert på ganske enkle "mål" og belønninger, som det å maksimere avkom. Å leve et bevisst liv som mer en en automat skapt av det genetiske oppsettet vårt medfører endel jobbing utover det nivået - men det er fremdeles alltid en del av miksen.

Jeg tror det hjelper å gjøre en bevisst anstrengelse med å se på styrkene og svakhetene i et nytt forhold helt fra begynnelsen, idet en gjør seg fullstendig klart at en vil være tilbøyelig til å se det tendensiøst. Det er litt som en bueskytter som tar både tyngdekraften og vinden med i beregningen, og sikter litt over og til venstre. Du må huske på at du står overfor forvrengninger mellom dine første oppfatninger av hvor ting vil gå og det som faktisk hender. Men målet
her er jo ikke å drives av tvil eller mistanke (heller ikke er målet å stanse NFE-prosessen kunstig). Det er heller å begynne tidligere med å se den andre personen som de er, ikke som det vi kan ønske oss at de er, og finne ut hvor mye og på hvilke måter vi kan elske dem som de er. På et visst plan, prøver vi å finne ut om dette flyet kan fly når JATO-enheten er brent ut, og i det minste se seg om etter et bra sted å lande slik at ingen skades i et krasj om ikke. Tricket er å utvikle dette som et ekstra nivå av oppmerksomhet, heller enn å erstatte de gode NFE-følelsene med kjølig analyse.

En venn av meg jobber på dette fra den andre sida samtidig. Gjennom NFE-fasen av et forhold, unngår hun bevisst å handle eller opptre på måter som hun av erfaring veit hun ikke vil fortsette med seinere. For eksempel, fordi hun ikke vanligvis er typen som ofte lager gode måltider, vil hun ikke overøse sin nye elskling med en masse fin kokekunst under påvirkning av NFE, og på det viset gi ham et galt inntrykk av hvordan livet vil være etterpå. Det er mange andre ting vi fristes til å gjøre mens de første utbruddene av ukritisk akseptering og høy energi strømmer, men som vi realistisk sett ikke vil fortsette med. Jeg tror ikke denne tilnærmingsmåten er for hvem som helst,men jeg kan se hvor den kan unngå noen av de stygge krasjene.

Disse overlegningene gjelder alle som er i forhold. For poly-folk som allerede er i et forhold, er det et ekstra moment å ikke la NFE skade den eksisterende forbindelsen. Den nye personen kan virke mer spennende, mer sexy, mer interessant og mer interessert i deg. Ditt ubevisste kan oppfatte dem som en i bunn og grunn bedre investering av din tid og energi, og forårsake at du oppfører deg tilsvarende. Med mindre seriemonogami er tingen for deg, kan denne dynamikken være trøblete, hvis den spiller seg ut på en tankeløs måte. Så vi kan gjøre en bevisst anstrengelse for å bruke mer kvalitetstid og energi med den partneren vi har, for å holde også det forholdet i live og utvikling. Ikke som en trist 'plikt', men som del av å leve bevisst, av å manifestere sjel og ikke bare reflekser i våre forhold. Slik at vi skaper 'residualene' (f.eks. varige forhold) som vi ønsker å skape.

Jeg har også erfart at det hjelper å diskutere NFE åpent med både gamle og nye partnere, vi deler alle hvordan det ser ut og kjennes, men innenfor konteksten som er beskrevet her. Det vil si, du veit at i NFE-rusen ser du ikke helt rett. (Hvilket ikke betyr at alt du ser ved den nye personen er galt, heller!) Hvis du veit dette, partneren veit det, og dere snakker om følelsene fra det perspektivet, uten å dømme, så kan dere gjøre den spirituelle alliansen dere imellom
djupere, også mens dere nyter (og i poly-sammenheng kanskje til og med deler) NFE sine henrykkelser.

Jeg husker en gang jeg var i ferd med å bli interessert i noen, og etter et besøk hos henne, snakket jeg med min mangeårige partner Cascade om hvor interessant konversasjonen hadde vært. Cascade hadde ikke funnet den så spesiell ("er du virkelig så interessert i skolestyrer?"), og når jeg så objektivt på det, måtte jeg være enig. Aha, en form for NFE i aksjon, den kan gjøre alt din nye 'interesse' sier mer enn normalt fascinerende! Jeg syntes det var morsom og en smule opplysende å gjenkjenne dette mens det var ferskt - og fremdeles nyte følelsene. En nøkkel var at dette var bare en observasjon, ikke en dom fra noen sin side. Det var helt OK at jeg fant det hun sa ekstra interessant, og det var også sant at mine reaksjoner var NFE-forsterka.

Så klart kan det fremdeles være sjalusireaksjoner å hanskes med, eller praktiske bekymringer om tider og timeplaner. Å balansere NFE og langtids-energi forhold kan fremdeles være vrient. Det krever fremdeles kommunikasjon, kommunikasjon, kommunikasjon. Og iblant krever det tålmodighet med hverandre.

Et vanlig kommunikasjonsproblem oppstår når den eksisterende partneren ser problemer med den nye partneren, mens den NFE-rammede personen i midten ikke kan eller vil se dem. Så klart, kan opplevelsen av problemer også være bak mål - basert på sjalusi eller ulike
personligheter eller rett og slett mindre kontakt. Men erfaringen viser at den ikke-NFE-rusede personens bekymringer ofte er velbegrunnede på lengre sikt. Fallgruben her er at ikke-NFE- partneren kan begynne å bli oppgitt eller fjern fordi de ikke føler de blir hørt, og NFE-parten så blir forsvarende og mister tillit. Dette er enklere å unngå hvis vi kan være oppmerksomme på NFE, uten å være dømmende. "Å, du er bare i NFE" som beskyldning er omtrent like fruktbart som å fortelle noen at de bare er uenige med deg pga PMS. Vær varsom og medfølende, en alliert istedenfor en motstander i denne vriene balansegangen. Det kjennes virkelig godt hvis dere når til et sted dere kan diskutere det som oppleves som opp- og nedsider rolig og sette pris på hverandre for perspektivene hver bidrar med.

Hva om du er på den andre sida, og din partner har mengder NFE med en annen? Dette er ikke like moro, det veit jeg. I blant kan det føles som 'ulike konkurransevilkår' -sammenlikne stabile langtids-energier med den intense spenningen ved et nytt forhold. Husk at dette ikke vil vare, og prøv å jobbe med partneren for å holde fast på det balanserte perspektivet nevnt ovenfor. Hvis du kan få dine reelle behov oppfylt (for tid og energi, for kjærlighet, for sex, for trygghet), så kan det til og med hende du vil oppleve at den reflekterte energien er oppkvikkende på ditt liv også.

Det forekommer såvisst ofte (men ikke alltid) at sexlivet med din(e) eksisterende partner(e) vil få ny tilført spenning, ettersom NFE'n vekker opp nye erotiske potensialer - enten det er de eller du eller begge som har den nye elskeren. Nyt det! Prøv når du kan å være til stede for "det som er", istedenfor å bli hengt opp i tingene sinnet vårt dikter opp, som sammenlikninger, misunnelse, eller beklagelse over at energien er 'annenklasses'. God kjærlighetsenergi er god
kjærlighetsenergi, og den bare styrkes og vokser ved å deles. Men likevel, husk atter en gang på at NFE naturlig bleikner, på godt og vondt. Prøv å lære eller helbrede eller hente noe mens den varer.

Jeg har skrevet dette som om NFE med en ny person vanligvis er bare noe en partner har om gangen. Det er fordi dette etter min erfaring er en svært vanlig situasjon, når all teori og alle ønsker legges til side. Men iblant er det ikke tilfelle - den nye kjærligheten, og kanskje erotiske spenningen, kan involvere dere begge, eller alle sammen. Dette er ekstra vidunderlig! Fallgruben er at kanskje ingen da har det 'jorda' perspektivet (vi kan tross alt overleve dette, single folk håndterer også NFE); og NFE'n trenger så klart ikke være helt balansert. Men for det meste, vil de samme forslagene gjelde.

Jeg vil igjen understreke at totalt sett, er NFE en vidunderlig del av det å inkarnere i denne arten, og det er stort å nyte det helt ned til skjeftet (ikke ment som noe ordspill). Jeg fokuserer på problemer og fallgruber som kan unngås, fordi vi vanligvis ikke har så store problemer med å nyte oppsida. Men det er akkurat like viktig at vi ikke later som om NFE ikke fins, eller prøver å undertrykke eller drepe det - den kalvinistiske nytelses-fobiske sjølkontrollens tilnærming for å unngå følelsesmessig risiko. Jeg snakker om å lære å holde mange gode overveielser og muligheter i hjerte og sinn samtidig, ikke om å stenge ned og bedøve seg vekk. Det kan være til hjelp å kultivere en del av oss selv som ikke er involvert i NFE (det inkluderer å ikke være mot det heller), også mens resten av oss nyter det.

Som poly-folk, har vi både tilleggsutfordringer fra NFE, og iblant ekstra fordeler. Det kan virkelig styrke eksisterende forhold. Ikke bare er det muligheten for overføring av erotisk energi som nevnt over, samtidig kan det i blant hjelpe folk med å komme ut av sine emosjonelle eller spirituelle dødvann også. Folk er iblant mer villige til å til å strekke sine vanlige rammer og gå utover sine tilvante rollemønstre når de er i NFE, og veksten dette kan medføre kan også hjelpe på kvaliteten i deres øvrige kjærlighetsforbindelser. Cascade merker seg innimellom måter hun behandler en ny partner fint (kanskje ved å vise tålmodighet eller humørfylt toleranse i en situasjon istedenfor å falle inn i et sett av negative reaksjoner) og innser at det kunne hun ta med hjem til meg, ha den samme typen fleksibilitet overfor meg.

Ny-forholdsenergi er en viktig del av poly-landskapet, det representerer noen av høydepunktene såvel som noen av bratthengene der vi kan snuble hvis vi ikke ser hvor vi setter beina.

Zhahai Stewart`s artikkel: What's all this NRE stuff, anyway?

Publisert på iNorden
Illustrasjonsfoto: Wiki
Oversatt og publisert med tillatelse fra Zhahai Stewart

Rettet skrivefeil 06.08.08

3 kommentarer:

 1. Kärleken är som et tomtebloss. Cornelis Vreeswijk. (Som ikke var det minste poly, men tvert imot sykelig sjalu til en grad at han nesten tok livet av en av sine koner på en helt uberettiget mistanke.)

  Det var én assosiasjon.

  Ellers: Er man generøs og klarer å dele godene, så kan man dele en partners NFE slik at den også blir en magic penny.

  SvarSlett
 2. Også i et monogamt forhold kan man gjøre bruk av NFE (eller forelskelse, som det også kalles) flere ganger - man kan jo fint forelske seg i samme personen på nytt :)

  SvarSlett
 3. Anonym:
  Vi skiller mellom forelskelse og NFE - Ny forholdsenergi. Det ligger i begrepet at NFE er forbundet med dannelsen av et nytt forhold, og det kan ikke oppstå på akkurat den måten der det allerede er et forhold.
  Man kan forelske seg i samme person på nytt,ja! Og det vil kunne minne endel om NFE, men om man ser nøyere etter, vil man kunne se at den felles historien for de på-nytt-forelskede vil gjøre en forskjell. Bl.a. vil endel av de mer problematiske sidene ved NFE være mye greiere ved på-nytt-forelskelser.

  Capricorny og Inni

  SvarSlett