torsdag 31. januar 2008

Konjakk-kongens heksebrygg?

Jon Bertelsen, som inntil nylig har vært mest kjent som nordnorsk konjakk-"konge", har sammen med sine nærmeste stått fram og gitt intervjuer i flere aviser i det siste. Årsaken er forholdet han lever i med to kvinner, Annika og Suzanne. Ut fra hvordan de presenterer seg, kan dette virke som en ganske så harmonisk polyamorøs triade, med et mangeårig ekteskap mellom Jon og Annika som utgangspunkt. Suzanne kom inn via Annika, de er gamle venner (og slektninger), og nå bor alle tre i samme hus; Jon deler nettene på de to partnerne.
Nå kan en jo spekulere masse i hva som kan skje med denne triaden dersom/hvis/såfremt/ifall. F.eks om en av kvinnene også ønsker seg en ekstra partner, om Suzanne (20) som er 16 år yngre enn de to andre ønsker å date noen nærmere sin egen alder etc... Våre liv er gjerne lange og ofte mangeslungne. Dette er ikke nødvendigvis verdens mest stabile polyamorøse triade, men alt tyder på at dette er mennesker som oppriktig er glad i hverandre, og virkelig tar konsekvensene av det.
Og det skulle de visst ikke ha gjort! Den første artikkelen, i Nordlys, vakte en storm av reaksjoner, og i mange av disse kan vi nok snakke om at det er det dømmende "bygdedyret" som stikker hodet sitt fram. De tre kan nok prise seg lykkelig over at de bor i Drammen og ikke nærmere de nordnorske lokalsamfunnene der de vokste opp. Med denne typen reaksjoner, kunne det gått særlig ille i lokalmiljøet for eventuelle barn de får. Det skrives skråsikre innlegg hvor skribentene uttaler seg i harnisk og vemmelse. Stort sett uten å ha satt seg inn i hva de tre står for, men i mange tilfeller ville kanskje kunnskap bare gjøre det verre, kritikerne ville kunne finne enda flere steder å sette inn støt. For de vet det sikkert: Disse tre gjør Noe Fryktelig Galt. Her er noen klipp fra kommentarene hos Nordlys:

Mann: Hele sannheten er vel at de to kvinnene er lesbisk, å de bare utnytter hans penger. Han er jo som mannfolk flest godtroen, så når han tilbringer tid med hunden, har de andre to hyrdestunden. stakkars mann!! tenker ikke lengre enn den store nasen. HE HE: Her må vi se opp til de smarte damene, de har virkelig skjønt det!!!!!!!!

Kvinne: Skal vel si meg enig om at det disse 3 driver på med ikke er noe nytt, det har nok pågått i alle tider, men da mere i det skjulte.Gruppesex er helt vanlig blandt endel mennesker, i grunnen er det vel det samme om de bor i sammme hus eller om de drar hjem når de har gjort det de skal. merkelig at enkelte har trang til å måtte vise seg fram på en slik måte. Ka va det, det hete igjæn..PR-KÅTE va det vell….

Kvinne: jjjjjjjæææææææækkkkkkk…..det er ikke mere å si…

Kvinne: De er vel ikke første og ikke siste. Annika tilpasser seg for å beholde ekteskapet. Hørte masse såne historier før, alle sier"vi er førnøyd" men etterhvert viser det seg at den andre partner som må tilpasse seg,bare lider men alt for stolt for å si et høyt. Æ syns synd i de. Hvis ikke man har sjalusi når partneren har sex med andre,betyr det ingen følelser,så klart
Kvinne: At det går an! Damene er jo kusiner!!! Dette er sykt! De kan ikke ha så innmari mye oppi toppen sin! Ja ja hver sin smak.

Mann: kæm som ska føde den evt kommende ungen??? eller ska han putte en bolle i begge ovnan og kalle dem førr tvillinga?

Mann: Er dette virkelig tillatt? Trodde at samboere etter en stund hadde samme plikter og rettigheter som gifte. Bigami er vel ikke tillatt, for det er jo på en måte det dette forholdet er. Synes dette var litt drøyt. De trenger vel ikke stå fram så offentlig med det? Homofile forhold skal ikke godtas, men synes dette er værre. Fysj. Hadde aldri ville delt kona mi med noen annen kvinne. Respekterer henne for mye til det.

Kvinne: Jeg må jo si at det må være noe som haltet i dette ekteskapet, ellers så ville aldri en annen Kvinne kunne komme in der, også viser denne mannen veldig lite respekt overfor sin kone og Kvinner generellt, han har ett kvinnesyn som man ellers bare finner i andere land der det å har flere koner er tillatt, og de to kvinner har lite selvrespekt når de kan la seg utnytter sånn, jeg lurer på når den tredje og fjerde kvinnen kommer in der, dette stopper nok ikke med to, denne mannen er smart han for det som han vil, er de kvinner hjernevasket eller er det pengene?

Kvinne: Prøver så godt jeg kan og respektere andres valg og meninger uten å komme med moralprekener.Man skal tross alt feie for egen dør først og fremst,er tross alt deres liv og ikke mitt,men noen ganger klarer jeg bare ikke og dette er et soleklart tilfelle. "Her har de ordnet det slik at Jon sover annenhver natt med hver av kvinnene natt" – fy f/(&%& så kvalm jeg blir.. Til dere heldige "utvalgte"bertelsen-damene så er dette fryktelig skuffende på vegne av alle damer med RESPEKT for seg selv. No more cognac på meg gitt!

Kvinne: Man kan ikke annet enn å ta av hatten for disse 3 – å tråkke den dypt ned i sølen sammen med bigamisten – og pengepuger"damene" hans. Dette var bare en ny variant der høyinntektsforholdet står sterkest – ikke følelser, her vil konen ikke gå glipp av den gode livsstilen og pengene, og den nye trokopi-noe-lekrere-ungdomsvarianten vil ha denne livsstilen. Hva slags venninne er det som i det hele tatt tillater å la slike følelser vokse?! Og mannen – skikkelig grisetype, han slipper unna med det, pga sin status, det hadde ikke vært noen søppeltømmer som hadde fått et slikt tilbud. Mannen er hyperfemi og bruker damene som skalkeskjultrofeer for sin egentlige legning. Dette var bare ekkelt!

Nå trenger jo ikke slike aviskommentarer være veldig representative, men spissformulert kan vi jo virkelig undres over hvem som er hjernevasket, mangler respekt eller er `syke` her. Det er veldig gledelig at triaden står fram til tross for belastningen det må ha ført med seg, faktisk er det en av de første gangene nordmenn med polyamorøst levesett presenteres i media med fullt navn og bilder. All honnør til dem for det!
Og i rettferdighetens navn må vi også nevne noen av de positive kommentarene til denne triaden:

Kvinne: Jeg synes det er trist å se så mange trangsynte holdninger. Polyamori er ikke en syk ting som bare undertrykte kvinner vil ha, faktisk veldig mange kvinner blomstrer i et Poly forhold, ja menn også siden det er en del slike forhold hvor det er kvinnen som har flere menn. Imidlertid så er jeg enig i at det er hyklerisk at man kan være samboer med flere menn ikke gift, jeg mener de burde være lov å gifte seg med hvem man vill så lange alle parter er enige og fornøyde med sitvasjonen.Når det gjelder om disse kvinnene er søskenbarn, hva for rolle spiller det. For det første så kan søskenbarn faktisk lovelig gifte seg med hverandre i Norge selv om det ikke er anbefalt, og kvinene har jo uansett ikke sex med hverandre så hva spiller deres familie relasjoner inn på dette?
Jeg tror at folk trenger å vokne opp og inse at det er andre livsstiler enn den de selv lever i som er bra og verdifulle måter å leve på. At selv om en selv ikke hadde ønsket en ting, så kan det være andre som ønsker det. Vi er alle forskellige og slik bør det være.

Mann: Det er ganske utrolig hvor mange sneversynte og fordømmende kommentarer det har kommet. Jeg ble virkelig glad da jeg leste om denne saken, og synes absolutt den er så bra og oppsiktsvekkende at den fortjener førstesideplass. Jeg lever selv i et polyamorøst forhold med min kjæreste, og hun har en annen gutt, og jeg får holde på som jeg vil, skjønt ideelt sett ønsker vi å finne en eller flere som kan være felles, som vi kan sove sammen med HVER natt, istedenfor å bytte på, da. Men uansett er det fantastisk at det er noen som viser at det er mulig å leve mer i tråd med det kjærligheten, snarere enn våre syke samfunnsnormer, ønsker.

Mann: Dette må da være helt topp for alle tre parter. så lenge ikke noen lider noe av dette så la dem holde på. Skulle ønske jeg ver i dems sitvasjon. tenk så mye lettere og kunne dele alt. Stå på jenter. ikke bry dere om bygdesnakk og misunelige medborgere!!!!

Kvinne: Ser at det er stort sett bare negative kommentarer til dette,det er jo typisk i et land som er gjennomsyret av Janteloven. Her må man ikke gjøre noe som kan vekke oppsikt eller som er utenfor de "normale" rammene!! Hvem har egentlig noe med hva som er riktig eller feil i dette forholdet foruten de involverte? Hvis dette fungerer og alle sammen er fornøyde,så hvorfor ikke?

Vi er litt overrasket over at det skal være så "fali" å gå utenfor den ferdig opptrukne A4-boksen og stikke hodet sitt fram. En kommer visst borti veldig mange og veldig ømme tær på denne måten...

Illustrasjon: Skjermdump av artikkelen i Nordlys
Andre medier: Drammens Tidende Folkebladet NRK

Publisert på iNorden

2 kommentarer:

 1. Mennesker som tør å stikke hodet frem slik, har jeg all respekt for. De brøyter vei for andre, og det er modig. Nesten morsomt å lese alle de fjollete kommentarene, forøvrig. Så redde folk er. Så triste i sin smålighet.

  Jeg vet ikke om jeg kunne fungert i et slikt forhold, men man skal aldri si aldri. Denne bloggen har lært meg noe om et tema jeg neppe ville reflektert over ellers. Og det setter jeg pris på.

  SvarSlett
 2. Capricorny og Inni31. januar 2008 kl. 23:11

  Enig med deg i at dette er en modig familie. Denne posten er litt annerledes enn de andre vi har på bloggen;vi har latt kommentarene fra Nordlys tale for seg.

  Takk for dine gode ord. :-)

  SvarSlett